Huono ryhti

Huono ryhti on hyvin yleinen ongelma, joka aiheuttaa päivittäin ongelmia selässä, niskassa ja hartioissa. Huono ryhti rintarangan yläosassa vaikuttaa negatiivisesti rintarangan, niskan ja hartioiden alueeseen usein rintarangan voimakkaan kaarevuuden myötä, joka vaikuttaa suoraan rintarangan lihaksiin, nivelsiteisiin ja nivelsiteisiin negatiivisesti. Huono ryhti johtuu usein eteenpäin kiertyneestä olkapäästä, joka tuo rintarangan ja niskan epäsuotuisaan asentoon.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Myydyin tuote
Ryhtiliivi EXTO

Ryhtiliivi EXTO™ on täysin ainutlaatuinen tuote, joka parantaa ryhtiä tehokkaasti. Ryhtiliivi on täysin säädettävissä ja sitä voi käyttää rajoituksetta.

Huonon ryhdin syyt

Huonon ryhdin kehittyminen tapahtuu usein ajan kuluessa ja on usein täysin riippumaton seisoma- tai istuma-asennosta, yleinen syy on esimerkiksi työskentely tietokoneen takana istuma-asennossa tai puhtaasti luonnolliset tekijät, kuten lihaskehitys tai eteenpäin kiertynyt asento, jossa kiertymä johtuu pääasiassa olkapäiden asennosta. On olemassa kyfoosiksi kutsuttu tila, jossa rintarangan kaarevuus on lisääntynyt. Kyfoosi vaikuttaa vähäisemmässä määrin myös yleensä rintarangan lisääntyneeseen kaarevuuteen, joka arkipäivän tilanteessa koetaan huonona ryhtenä. 

Huono ryhti ei yleensä aiheuta kipua lyhytaikaisesti, vaan rintarangan, niskan ja hartioiden kipu, kipu tai paikallinen jäykkyys ilmenee usein pidempien jaksojen aikana, jolloin rintarangan ja niskan asento on epänormaali, esimerkiksi työpaikalla, jossa työtä siirretään vartalon eteen, tai ympäristössä, jossa ylävartaloa, niska- ja hartialihaksia rasitetaan. 

Kun olkapäät työntyvät eteenpäin, rintarangan ja niskan selkäranka seuraavat perässä, jolloin syntyy epänormaali asento. Jos niska- ja kaularangan lihasten on tuettava ja vakautettava noin 4 kg:n painoinen pää liiallisesti eteenpäin kallistuneessa asennossa, niskalihasten rasitus usein lisääntyy, ja se voi usein olla pääasiallinen syy niskan ja rintarangan kipuun, väsymykseen ja paikalliseen arkuuteen. Usein esiintyvät ongelmat johtuvat suoraan ylävartalon epänormaalista asennosta. 

Huonon asennon oireet.

  • Kipu rintarangassa ja/tai niskassa, joka johtuu suoraan havaitusta huonosta asennosta.
     
  • Väsymys rintarangassa, usein iltapäivisin kehittyneempiä ongelmia, jotka liittyvät lihasväsymykseen.
     
  • Joissakin tapauksissa esiintyy päänsärkyä. Päänsärky johtuu usein niskalihasten jännityksestä - ns. jännityskipu
     
  • Jäykkyys ja paikallinen arkuus ympäröivissä lihaksissa ja jänteiden kiinnityskohdissa, jotka johtuvat huonosta asennosta, joka aiheuttaa hartioiden, rintarangan ja niskan virheasennon, joka on lihasten ja lihasten kiinnityskohtien kannalta epäsuotuisassa asennossa.

Tuotteet huonoon ryhtiin.

Säännöllinen asentoharjoittelu auttaa usein tehokkaasti torjumaan huonoa ryhtiä. Tietoinen työskentely, harjoittelu tai huonon ryhdin ajatteleminen päivittäin on aina positiivista ryhdin parantamisen kannalta pitkällä aikavälillä. Huonon asennon ajatteleminen itse vaatii valtavaa kurinalaisuutta ja on lähes mahdotonta koko työpäivän tai harjoittelun aikana. Niin sanotun muistisiteen, kuten asentoliivin, käyttäminen auttaa asennon harjoittelussa ilman, että sinun tarvitsee ajatella huonoa ryhtiäsi. 

Asentoliivi torjuu tehokkaasti myös eteenpäin kiertynyttä olkapäätä, joka on usein suora syy huonoon ryhtiin. Eteenpäin kiertyneet olkapäät vaikuttavat myös rintarangan selkärankaan ja lisäävät rinta- ja kaularangan sekä niskan rasitusta. Asentoliivien käyttö parantaa suoraan ryhtiä ja torjuu tehokkaasti huonoa ryhtiä, joka aiheuttaa hartioiden kääntymistä eteenpäin. 

Liikkuvuusharjoittelu ja aktiiviset harjoitusohjelmat huonoa ryhtiä varten tuovat kuitenkin pysyviä parannuksia huonoon ryhtiin. Lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteiden yhdistelmä tehostaa huonon ryhdin torjuntaa.

Asentoliivin vaikutus huonoon ryhtiin.

Oikein suunniteltu asentoliivi on kehitetty pääasiassa tukemaan ylävartaloa ottamatta vartaloa ja lihastoimintaa haltuun. Markkinoilla on tällä hetkellä suuri määrä asentoliivejä, ja monet asiakkaat ihmettelevät, mikä on niiden tärkein ero. Ero perustuu usein materiaalikoostumuksiin ja rakenteeseen. Kaikkien oikean asennon tuotteiden tulisi olla dynaamisia, jotta ne stimuloisivat parhaiten lihastoiminnan ja asentotuen vaikutuksen välistä vuorovaikutusta, mikä torjuu parhaiten huonoa ryhtiä vaikuttamatta liikaa ylävartaloon. Dynaamisessa asentoliivissä on enemmän elastista materiaalia olkapään ympärillä, jotta hihnat/liivi eivät pidättele käyttäjää staattisessa asennossa. Dynaamisen liivin on myös oltava täysin räätälöitävissä, ja sen on oltava helposti säädettävissä, jotta saavutetaan paras mahdollinen yksilöllinen istuvuus kunkin käyttäjän yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Jos liiviä voidaan säätää erikseen oikealle ja vasemmalle puolelle, se on myös suuri etu käyttäjille. 

Lyhyesti sanottuna on kiinnitettävä huomiota siihen, että liivin on oltava joustava ja täysin säädettävissä, jotta se tukisi parhaiten asento-ongelmia. 

Mitä enemmän räätälöitävyyttä asentoliivissä on, sitä todennäköisempää on, että tuote voidaan säätää parhaalla mahdollisella tavalla kunkin käyttäjän halutun neutraaliasennon saavuttamiseksi. Neutraali asento tarkoittaa rintarangan, hartioiden, niskan ja pään parempaa asentoa lineaarisessa kuormituksessa, jotta voidaan parhaiten torjua normaaliin huonoon ryhtiin liittyviä ongelmia, jäykkyyttä ja kipua.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.